macam pisang goreng je karipap aku nih
tu karipap. hari sebelum tu tau tak i masak ape?i buat tepung pelita. pernah makan/dengar tepung pelita?. tgk gambar kat bawah ni. kuih ni i blaja drpd mom-in-law. dulu2 buat menjadi. tp yg baru ni mcm tk menjadi.hehe.silap bubuh tepung beras byk.keras dn pahit jadinya. tp ketidakbest-an telah di cover dgn rasa gula cair kat bahagian bawah dan juga santan di bahagian atas. byk juga i buat. 10 bekas kalau tk silap. sekarang ni pun ada lg dlm peti.hehe.tk sempat nk mkn. byk mknn lain lagi. balik ni baru nk perabih.
tepung pelita
semalam pulak, i try resepi baru lagi. yg ni utk lunch. saja ubah selera. i masak ayam padprik. asyik makan padprik kat kedai je. ape kata buat sendiri. boleh tahan jugak rasanya. adik ipar siap amik resepi lg dr i. dia tanya cmne resepi padprik ni, sup pun dia tanya i cmne nk buat. sup i resepi ori tau. tk guna pun sup bunjut tu. apa yg i taruk?alaa.. guna bunga lawang, kayu manis ngan pelaga hindi je. i rasa la (tk tahu la org lain), yg ni lagi sedap drpd guna sup bunjut tu. tak caya acu cuba try test. tmbah lg perah asam limau, daun sup, bawang goreng ngan cili. slurrppp. hirup dia je pun sodap. apatah lg mkn dengan mi/bihun/kue tiau.
ala-ala nasi goreng USA
nk masak ape plak karang?yet to be decided. to be continued.
yeayy. i managed to cook 'bihun soto' this evening (menjadi jugak). 2 hari boleh makan tu. i buat byk. ingat weekend ni nk buat lg sebab rempah2 dia ade lg dlm peti (lebihan masa buat hari tu). sedap sehingga menjilat jari. kids n abe pun suka.
sedapnya nampak pengat pisang nih
p/s: nk masak yg simple2 je kalau boleh.kalau dh kena blend, kena bubuh santan, tu dh kira susah dh tu.hehe. sebab tu sup sayur/ayam/daging is among the top list in my menu for weekend. simple n easy n best too.hehe
2 comments:
rajin teh masok....pade lah make sekut cicoh air sokmo...hahaha
teko rajin..mentidak..sekut cicoh air la jawab dia..kei nk kurus..
Post a Comment