Tuesday, August 4, 2009

H1NI:bala dan petunjuk?

Influenza A(H1N1) virus is a subtype of influenza virus A and the most common cause of influenza (flu) in humans. Some strains of H1N1 are endemic in humans and cause a small fraction of all influenza-like illness and a large fraction of all seasonal influenza. H1N1 strains caused roughly half of all human flu infections in 2006. Other strains of H1N1 are endemic in pigs (swine influenza) and in birds (avian influenza).
In June 2009,
World Health Organization declared that flu due to a new strain of swine-origin H1N1 was responsible for the 2009 flu pandemic. This strain is commonly called "swine flu" by the public media.
-wikipedia-

"......berdasarkan situasi global, sehingga hari ini sebanyak 189,155 kes dengan 1,319 kematian dilaporkan membabitkan 168 negara dengan Pakistan melaporkan kes pertama.
..........statistik tersebut meningkat sebanyak 3,301 kes dengan 12 kematian berbanding hari sebelumnya."

- Utusan Online, 5 Ogos 2009-
melihat kepada perkembangan penularan virus tersebut, terdetik dibenak, apakah ini ujian dari yang Maha Esa, adakah ini yang dikatakan bala, sepertimana yang berlaku kepada kaum zaman anbiya' dulu2 seperti kaum nabi Nuh, nabi Musa dan nabi2 ('alaihimsalam) selainnya?bezanya zaman dulu didatangkan bala yg besar sekaligus, seperti tenggelamnya kaum nabi nuh dan tentera firaun yg jahil dan kufur. mungkin juga seperti terjadinya tsunami 26 disember 2004 yg lalu. lain pula dengan virus A ini yg terkesan secara perlahan-lahan. mungkin juga ini adalah tanda2 kiamat kecil yg ditunjukkan oleh Allah swt kepada mereka yg berfikir. semoga kita semua berada didalam golongan org yg berfikir dan mengambil iktibar di atas berlakunya perkara2 sedemikian rupa..
*******
'ya Allah ya tuhanku, jika sekiranya ini adalah amaran dan petunjuk dari Mu, jauhkanlah kami daripadanya. semoga kami dapat mengambil iktibar dan dekatkan lah hati kami kepada Mu ya Allah yang Maha Kuasa lagi Maha Pengampun'...amiin
********
Doa ketika terjadi penyakit menular:
"Aku membenteng diri dgn nama Tuhan yg mempunyai kemuliaan dan kekuatan, aku berpegang teguh pada Tuhan yg menguasai alam nyata dan alam ghaib, aku bertawakkal kepada Tuhan yg hidup dan yg tidak mati selama-lamanya. semoga kiranya Engkau hindarkan kami ya Allah dari bala dan wabak. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu"

No comments: